BOEDAPEST TIP 9: SZIGET

Het Hongaarse woord voor eiland is Sziget. Toch is dit voor veel mensen niet direct het woord dat wordt geassocieerd met Sziget. Veel mensen zullen direct denken aan het bekende Sziget-festival dat jaarlijks plaatsvindt in de Hongaarse hoofdstad. Dit enorme festival duurt een hele week waar de bezoekers worden getrakteerd op muziek en theater en tal van acts die ronddwalen op het festivalterrein. Dit grootse evenement zet Boedapest al sinds 1993 op de kaart. Op deze pagina gaan we wat dieper in op het festival door in gaan op de geschiedenis, de gang van zaken op het festival, de camping, maar ook eventuele uitstapjes die je goed kunt combineren wanneer Sziget nog overdag in de ruststand is. Sziget is een goed alternatief voor veel Nederlandse festivalgangers vergeleken met andere grotere festivals die in Nederland plaatsvinden.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Sziget-festival begint in 1993 wanneer de eerste editie van het Diáksziget wordt georganiseerd. Letterlijk vertaald betekent dit studenteneiland. Bij deze eerste editie kwamen Hongaarse studenten een week bijeen op het eiland in de Donau om samen naar bekende Hongaarse acts en artiesten te luisteren. Hiermee was het zaadje geplant en ontstond er een nieuw groots festival. Maar liefst 43.000 bezoekers kwamen die week bijeen om naar zuiver alleen Hongaarse artiesten te luisteren. Drie jaar lang werd het festival Diáksziget genoemd en steeds bekendere namen traden op en al in 1996 telde het festival ruim 200.000 bezoekers. Dat was ook het eerste jaar dat er een sponsor zijn naam verbond aan het festival en tot 2001 heette het festival ‘Pepsi Sziget’. Inmiddels werd het festival steeds omvangrijker en was de line up van grote bekende bands niet anders dan op andere grote Europese festivals. In nog geen tien edities was het festival uitgegroeid tot een begrip waar dik 300.000 bezoekers op afkwamen. Vanaf 2002 heette het festival officieel Sziget. Jaarlijks wordt er wel een thema aan het festival gegeven dat dan ook terug te vinden in de opbouw van het evenement. Tegenwoordig komen er ongeveer een half miljoen bezoekers naar het Sziget-festival.

De enorme groei en de aanwezigheid van vele podia waarop artiesten optreden heeft helaas ook zijn effect op de woonomgeving rond het eiland dat in het vierde district ligt. In 2008 kreeg de organisatie van het festival een rechtszaak tegen zich van de burgemeester van het district vanwege de grote lawaaioverlast tot in de kleine uurtjes. Vanaf dan start de laatste act op het hoofdpodium rond een uur of 23u00.

Inspiratie-verhaal

Een kennis van ons bezocht het Sziget-festival en heeft daarover een duidelijk verhaal geschreven op het populaire blog in12uur.nl. Blogster Robin laat ons hier meegenieten van één dag Boedapest tijdens Sziget. Dit geeft een goede indruk van hoe het er tijdens Sziget aan toegaat in de Hongaarse hoofdstad.

Camping

Het leuke van het Sziget-festival is, naast dat het evenement jaarlijks wordt georganiseerd op een eiland in de Donau vrij dichtbij het centrum van Boedapest, dat het mogelijk is om een kaartje te halen met een verblijf op de camping direct op het festivalterrein. Jaarlijks is er een grote Nederlandse enclave van zo’n twintigduizend bezoekers die op deze manier de hele week op het eiland aanwezig. De campingplaatsen staan letterlijk tussen de verschillende podia van het festival. Zo ben je voor Nederlandse begrippen een relatief klein bedrag kwijt dat ongeveer gelijk ligt aan het bijwonen van een festival als Lowlands, Pinkpop of de Zwarte Cross. Deze festivals duren echter 3 dagen waar het Sziget festival 7 dagen onafgebroken feest inhoudt. Doordat de kosten van eten en drinken op het festivalterrein veel lager liggen zijn de meeste Nederlandse bezoekers niet meer kwijt dan ze bijvoorbeeld zouden zijn bij een bezoek van drie dagen aan Lowlands.

De veiligheid op het festival is naar onze ervaring zeer goed te noemen. Natuurlijk worden er wel zaken gestolen op zo’n groot festival, maar beveiliging is duidelijk aanwezig en kostbare spullen kun je achterlaten op speciale bewaakte depots. Zorg dus wel dat je, wanneer je de tent verlaat om naar het festival te gaan of om even Boedapest in te gaan, dat je je kostbare spullen naar zo’n depot brengt. Toch is het aantal diefstallen op een bezoekersaantal van ongeveer een half miljoen mensen niet groot. In het verleden hebben Nederlandse media weleens bericht over veel diefstallen, maar procentueel gezien lag dit vele malen lager dan bijvoorbeeld de diefstallen die werden gemeld op Lowlands. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is je verblijf op de camping van Sziget zeer veilig.

Nederlanders

De grootste groep bezoekers van Sziget zijn natuurlijke Hongaren, maar de gerooste groep buitenlandse bezoekers komt uit Nederland. Dit heeft erin geresulteerd dat de inmiddels 18 tot 20 duizend Nederlandse bezoekers met de speciale ‘Sziget Express’ naar het festival kunnen afreizen. Deze trein wordt speciaal ingezet om bezoekers van Nederland naar het festival te brengen. Ook is al sinds een jaar of 5 een speciaal Nederlands podium waar bekende Nederlandse artiesten hun afwachting maken. Dat is van bekende jazzmuzikanten als Joeri Honig tot DJ-duo Wipneus en Pim en alles wat daartussen zit aan genres. De organisatie van het festival is zeer blij met de Nederlandse bezoekers en de speciale faciliteiten voor Nederlanders zijn een blijk van waardering daarvan. Het is vooral de groep Nederlanders die vrijwel altijd een toegangskaart halen voor alle dagen inclusief camping. Het is zelfs zo dat je op grote delen van de camping het gevoel kunt hebben dat je op een Nederlands festivalterrein bent.

Wat kun je verwachten?

Van oorsprong is het Sziget-festival een muziekfestival. Het mag duidelijk zijn dat muziek nog altijd het belangrijkste ingrediënt is van het festival. Er zijn een aantal grote podia waar grote namen optreden. Daarnaast zijn er ook nog wat kleinere podia en tenten waar bijvoorbeeld dansmuziek is of wereldmuziek. Eigenlijk is elk genre binnen de muziek wel vertegenwoordigd.

Naast muziek worden er theater- en filmvoorstellingen vertoond en kunnen bezoekers een tatoeage laten zetten, bungeejumpen, rotsklimmen, tennissen, volleyballen, zwemmen nog veel meer. Er zijn tal van kleine acts die zwerven over het festivalterrein en bovendien is het terrein opgefraaid met mooie sculpturen.

Het is belangrijk om te weten dat een groot deel van het festival pas actief wordt in de tweede helft van de middag, maar het gaat dan wel door tot in de kleine uurtjes. Wat overigens ook opvalt is dat het betaalsysteem op het Sziget-festival altijd modern en up to date is waardoor er nauwelijks rijen zijn voor drink- en eetgelegenheden.

Ruin bars

Zoals al eerder vermeld is er in de ochtend en de middag weinig te beleven op het festivalterrein. Mocht je toch redelijk vroeg de uit de veren zijn dan kan het leuk zijn om eens een uitstapje te maken naar Boedapest naar bijvoorbeeld één of enkele van de bezienswaardigheden die je op deze website tegen komt. Met speciale openbaar vervoer armbandjes kun je tijdens het verblijf vrij reizen in de Hongaarse hoofdstad zodat je snel in het centrum bent. Wat erg leuk is en goed te combineren tijdens je verblijf in Boedapest voor Sziget, zijn de Ruin bars. Deze gelegenheden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje zijn vaak gesitueerd in de gebouwen van Pest die nog niet helemaal zijn opgeknapt en leuk zijn ingericht met oude materialen. Sommige gebouwen hebben bijvoorbeeld nog kogelgaten in e gevel van de tijd van de Hongaarse opstand in 1958. Hoewel dit misschien niet uitnodigend is, liggen achter de poorten van de deze ruïnes vaak hele leuke binnenplaatsen en bars die creatief zijn ingericht. Ze ademen een bepaalde vibe uit die je ook terugvindt op het festival.

Geen drugs of soft drugs!

Veel Nederlandse festivalgangers zijn gewend om een jointje te roken tijdens hun verblijf op een festival. Toch is dit af te raden. Hoewel er tegenwoordig binnen Europa vrij verschillende wordt omgegaan met het gebruiken van vooral softdrugs is dit bij Sziget niet aan te raden. In Boedapest ben je zeer strafbaar en kan het bezit van een beetje wiet tot een verblijf in de gevangenis leiden. Wees dus verstandig en houd het tijdens je reis naar Boedapest bij alcoholische versnaperingen en lekker eten. Het zou een echte domper kunnen zijn als je gepakt wordt.