BOEDAPEST TIP 8: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Je hoeft je in een stad als Boedapest eigenlijk geen moment te vervelen. Er is voldoende te zien en te doen in deze hoofdstad van Hongarije. Een redelijk groot deel van de bezienswaardigheden van Boedapest hebben we al vermeld op andere pagina’s van deze site, zoals bijvoorbeeld de badhuizen, het Parlement en de Joodse wijk. Er zijn echter ook een aantal bezienswaardigheden in Boedapest die we nog niet vermeld hebben. We hebben een selectie van een aantal interessante bezienswaardigheden hieronder vermeld.

Heldenplein

Het heldenplein is een ruim opgezet plein in het centrum van de Hongaarse hoofdstad. Het plein dateert 1896 toen het werd geopend met de viering van 1000 jaar Hongarije. Het meest kenmerkende dat er op dit plein is te vinden is het millenniummonument. Centraal voor dit monument is de zuil die 45 meter hoog is. Bovenop de zuil staat de aartsengel Gabriël die met de typische Hongaarse symbolen de ‘patriarchschaal’ en de ‘Stefanuskroon’ in zijn handen staat. In een halve cirkel staan symmetrisch aan beide zijden van de zuil een zuilengalerij waarin de helden staan van de Hongaarse geschiedenis. In eerste instantie waren de beelden in de galerij Negen Hongaarse en vijf Habsburgse koningen. Deze laatste vijf moesten na het beëindigen van overheersing van de Habsburgers plaatsmaken voor prominente Hongaarse figuren.

De tijdens de Hongaarse opstand van 1958 vermoorde oud-premier Imre Nagy kreeg hier een staatsbegrafenis in 1989. Bij deze belangrijke gebeurtenis waren maar liefst 250.000 mensen aanwezig op het plein en ook werd de begrafenis live op TV uitgezonden. Nog steeds geldt de begrafenis als één van de best bekeken programma’s ooit op de Hongaarse televisie.
Aan het Heldenplein zijn ook de kunsthal en het museum van schone kunsten te vinden.

Heldenplein

Margaretha-eiland

Via de gelijknamige brug kun je op het Margaretha-eiland komen. Dit eiland beslaat een lengte van ruim 2,5 kilometer en op het breedste punt 500 meter. Eigenlijk is het een park midden in de Donau.

De naam van het eiland is te danken aan de Margaretha van Hongarije die in de dertiende eeuw in een plaatselijk dominicanessenklooster zat. Zij belande hier nadat haar vader Béla IV haar had geschonken aan God nadat Tartaarse plunderaars vertrokken uit het land. Vroeger was het eiland kleiner totdat het in de negentiende eeuw haar huidige vorm kreeg. Aan de andere zijde is het eiland verbonden met een brug. Het grote stadspark laat geen verkeer toe, behalve wandelaars en fietsers. Er rijden wel wat taxi’s en openbaar vervoer, maar verder is het een aangenaam stadspark. Je kunt er een openluchttheater bezoeken. daarnaast vind je op Margaretha-eiland een watertoren, de Dominicanenkerk en de Sint-Michaleskerk. Ook staat op dit hoofdzakelijke groene eiland het Eeuwfeestmonument.

Andrássy út

De Andrássyboulevard is de meest prominente van de Hongaarse hoofdstad. De brede lange straat heeft dan ook al een redelijk lange geschiedenis. De straat is 3,3 kilometer lang en verbindt het Heldenplein en het Elizabethplein. De promenade werd na een aanlegperiode van zes jaar geopend in 1876. Dit gebeurde gelijk met de millennium-metrolijn die direct onder de straat loopt en daarmee een van de oudste metroverbindingen is.

Enkele bezienswaardigheden die hier te vinden zijn, zijn de Hongaarse opera die er sinds 1884 voorstellingen vertoont en tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook de muziekacademie, het House of Terror en het Zoltán Memorialhuis zijn enkele van de vele mooie gebouwen of bezienswaardigheden die aan deze promenade te vinden zijn. Naast de bezienswaardigheden zijn er ook winkels te vinden van bekende merken op vlak van kledij en schoeisel. Ook kun je er een handtas halen van Louis Vuitton. De kans dat je deze straat zult bezoeken tijdens je visite aan de stad Boedapest is zeer groot omdat deze weg enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden herbergt of de route ernaartoe vormt.

Boottochten op de Donau

Als je als stad aan een rivier als de Donau ligt, heeft deze waterstroom uiteraard een belangrijke positie in Boedapest. De stad heeft veel, dan wel niet alles te danken aan de op één na grootste rivier van Europa. Zowel aan de zijde van Boeda als Pest is het mogelijk om boottochten te maken over de Donau zodat je enkele van de prachtige bezienswaardigheden ook eens kunt aanschouwen vanaf het water. De boottochten zijn er in alle soorten en maten. Je kunt zelfs een tocht maken tussen Wenen en Boedapest als je voldoende tijd en zin hebt.

Je kunt een kleine rondvaart van een uurtje doen of een wat uitgebreidere rondvaart die langs je een groter deel van de rivier brengt. In bijna alle gevallen zijn er echte gidsen of audiogidsen die in meerdere talen je van allemaal informatie voorzien over de bezienswaardigheden die te zien zijn langs de oevers van de Donau. Een korte rondvaart is lekker betaalbaar en een leuke manier om de stad eens vanuit een andere positie te bezichtigen. Naast een pure informatieve rondvaart zijn er ook feestboten en restaurantboten die extra faciliteiten en diensten aanbieden om je ervaring nog mooier te maken.

BEKIJK ALLE BOOTTOCHTEN IN BOEDAPEST

Boottochten op de Donau

Városliget

Het stadspark van Boedapest is Városliget. Dit park ligt achter het Heldenplein en is met één vierkante kilometer het grootste stadsperk van Pest. Ook dit park heeft zijn bestaansrecht te danken aan de viering van het Hongaars millennium in 1896 toen Hongarije duizend jaar bestond. In dit park komt graag de lokale bevolking ter ontspanning en vertier. Als de winters koud genoeg zijn kunnen de mensen hier de schaatsen onderbinden en glijden over het ijs van het meertje dat hier in het park ligt. Naast dat je hier lekker kunt ontspannen zijn er ook een aantal bezienswaardigheden rond het park, zoals het Vidámpark dat een pretpark is, het Nagycirkusz circus en het prachtige Széchényibad.
Het kasteel Vajdahunyad is gelegen in dit park. Deze prachtige burcht mag zeker niet overgeslagen worden wanneer je het park bezoekt.