BOEDAPEST TIP 6: MUSEA

In een Europese hoofdstad zoals Boedapest vind je voldoende grote en kleinere musea. In totaal telt Boedapest meer dan honderd musea. Dat zijn er meer dan dat je tijdens een gemiddelde stedentrip kunt bezoeken. Om enig houvast te bieden hebben we een selectie gemaakt van musea in Boedapest die volgens ons de moeite waard zijn om te bezoeken. Op deze pagina vind je beknopte informatie over deze musea.

Budapest Card

Als je musea in Boedapest wilt bezoeken dan is het zeker het overwegen waard om de Budapest Card aan te schaffen. Met deze toeristenkaart heb je recht op gratis gebruik van het openbaar vervoer in Boedapest, maar je kunt ook zeven belangrijke musea gratis bezoeken en je profiteert van andere voordelen zoals gratis toegang tot het St. Lukács badhuis.

ALLES OVER DE BUDAPEST CARD
en bestel meteen online

Museum voor Schone Kunsten

Net als elke culturele grote stad heeft ook Boedapest een museum voor schone kunsten. Het Szépművészeti Múzeum heeft zijn oorsprong te danken aan het Hongaars Nationaal Museum. De eerste stukken van Szépművészeti Múzeum zijn afkomstig uit de verzameling van dit museum.

De huidige collectie van het museum van schone kunsten bestaat uit een flinke verzameling van Europese schilder- en beeldhouwkunst. Ook zijn er secties met Grieks-Romeinse en Egyptische kunst. In de collectie vind je onder andere werken van Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens en nog vele andere grote namen uit de Europese kunstgeschiedenis. De totale collectie is gepresenteerd in 23 zalen en 17 kabinetten.

Hongaars Nationaal Museum

Magyar Nemzeti Múzeum is het Hongaars Nationaal Museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Hongarije. Dit museum is tot stand gekomen nadat graaf Ferenc Széchényi zijn bijzondere verzameling documenten en boeken van zijn bibliotheek schonk zodat er een basis ontstond waarmee het museum kon worden vormgegeven. Later stond hij ook zijn muntencollectie af. Vanuit het Hongaars Nationaal Museum ontstonden afsplitsingen wanneer bepaalde verzamelingen een dermate omvang kregen dat zij binnen thematiek voldoende draagkracht kregen voor een specifiek eigen museum. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met de kunstcollectie die in 1875 werd afgesplitst.

De huidige collectie van het museum omvat nog altijd een aantal pronkstukken. Zo is er bij binnentreden van de voorhal van het museum al meteen de in het oog vallende Romeinse mozaïekvloer te bewonderen. Deze geldt als de grootst bewaarde mozaïekvloer uit de Romeinse tijd. In de zwaarbewaakte pronkzaal was tot 1999 de Stefanuskroon met de daarbij behorende koningsattributen te bewonderen. Tegenwoordig is dit meest ultieme Hongaarse symbool ondergebracht in het Parlementsgebouw. Toch zijn er nog tal van voorwerpen van grote schoonheid die zijn te zien in het Hongaars nationaal Museum.

Hongaars Nationaal Museum

Museum voor Toegepaste Kunst

Het gebouw waar het Museum voor Toegepaste Kunst is ondergebracht, is een opvallende verschijning met haar kleurrijke gevel en geelgroene koepel. Helaas behoeft het gebouw wel een opknapbeurt, maar als je door de ietwat verwaarloosde constructie heen weet te kijken gaat er een mooi gebouw schuil dat is gekenmerkt met stijlelementen van de jugendstil. De collectie is dan weer als een parel in een lelijke oester en zeker de moeite waard om eens gezien te hebben. De jugendstil zien we samen met veel Art-Deco terug in de collectie. Ook is er een aardige collectie van Tiffanylampen aanwezig en ander glaswerk van het merk dat zijn naam heeft gegeven aan de deze typische glasbewerkinsvorm. Al met al is het een apart museum met een intrigerende collectie die je niet snel zult tegenkomen bij andere musea.

Ferenc Hopp Museum

De naam van dit museum is te danken aan de kunstverzamelaar Ferenc Hopp. Zijn collecte met werken van over de hele planeet zijn hier ondergebracht. Het gaat vooral om Aziatische kunst waar deze voornamelijk negentiende-eeuwse avonturier een zwak voor had. Toen hij dan ook groot fortuin vergaarde is hij werken uit de Azië gaan verzamelen. Naast de vaste collectie heeft het museum ook met grote regelmaat interessante tijdelijke exposities. Het museum is ondergebracht in een prachtige villa waar Hopp vroeger zelf woonde.

House of Terror

Een museum dat zeker apart is en een cultstatus heeft in de Hongaarse hoofdstad is het Terror Háza Múzeum. Dit is de officiële Hongaarse naam van dit museum dat een collectie heeft waar de gruweldaden van fascistische en communistische machthebbers uit het verleden een platform krijgen. Het museum is nog niet zo heel oud en is gehuisvest in een voormalig gebouw waar de veiligheidsdiensten vanuit opereerden.

In de vaste collectie van het museum kom je materialen tegen van de Nazi Duitsland en de oude Sovjet-Unie. Het meest indrukwekkend zijn de folterruimtes die in de kelders zijn ingericht. Hier kun je kennis maken met de technieken die werden gebruikt om gevangenen te breken. Helaas is het niet toegestaan om in het museum foto’s te maken. Wellicht is het ook wat misplaatst om een selfie te maken met een folterwerktuig.

Holocaust Memorial Center

In een gerenoveerde synagoge is het Holocaust Memorial Center van Boedapest ondergebracht. Ook de Hongaarse hoofdstad heeft Joodse gemeenschap gehad door de eeuwen heen. In dit herdenkingscentrum wordt er stilgestaan de Hongaarse joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Naast dat men stilstaat bij de grootste groep slachtoffers die door de nazi’s werden vernietigd, wordt er ook aandacht geschonken aan andere minderheden die ook slachtoffer zijn geworden van de Holocaust. Hierbij kun je denken aan Roma en Sinti, maar ook homoseksuelen en gehandicapten werden vernietigd tijdens deze donkere periode uit de recente geschiedenis in de zogeheten beschaafde wereld.

Naast een vaste tentoonstelling zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen en is er een researchcentrum deze bezighoudt met de holocaust in Hongarije.

musea in Boedapest