BOEDAPEST TIP 2: BADHUIZEN

Als er één diepgewortelde bezigheid is binnen de Hongaarse cultuur, dan is het wel het baden. Dit is een cultuur die al begint bij de Romeinen, die hun badcultuur hier hebben geïntroduceerd. Tegenwoordig is baden een nationale traditie. Het gaat hier om baden ter ontspanning, maar er ook badhuizen met helend water en medische voorzieningen. Misschien is dit wel dé Hongaarse nationale traditie die door bijna elke Hongaar is omarmd. Door het hele land zijn er bronnen met heilzaam water te vinden waar de Hongaar maar al te graag gebruik van maakt. In de hoofdstad Boedapest is dat al niet anders. Op deze pagina laten we een aantal van de bekendere badhuizen aan bod komen.

badhuis

Rudas

Het bad Rudas is een prachtig gelegen thermaal bad en zwembad direct aan de oevers van de Donau. Hier kun je zowel terecht ter ontspanning en ook voor diverse medische behandelingen die er worden gedaan met het heilzame water van de bronnen waar dit kuuroord gebruik van maakt. In totaal zijn hier zes baden en een zwembad aanwezig. De watertemperatuur van het zwembad ligt rond de 29°C. De andere baden bevatten bronwater met temperaturen variërende van 16 tot 42°C.

Wat bijzonder is aan het water in dit bad naast een groot gehalte van zaken als calcium, magnesium, sulfaat en sodium is de aanwezigheid van radioactiviteit in het water. Vanaf de rooftop pool heb je het beste zicht over de oevers van de Donau met op de achtergrond de bekende gebouwen die aan de kant van Pest te vinden zijn.

Afhangende van het moment waarop je deze baden bezoekt kun je hier al terecht voor een prijs van slechts enkele euro’s. Daarnaast zijn er ook nog vele aanvullende diensten die over het algemeen ook goed betaalbaar zijn. De baden gaan al open om 6u00 en sluiten om 22u00. Sommige locaties en diensten zijn later open en sluiten vroeger.

Széchiny

Het bekendste badhuis is Boedapest is ongetwijfeld het Széchenyibad. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met de prachtige setting van dit statig ogende badhuis. Het pand waarin en rond dit kuuroord is gebouwd dateert al uit 1878. De bouwstijl van het opmerkelijke pand dat zo kenmerkend is door haar gele tinten is in neorenaissance en neobarok. Vaak als de badcultuur van Boedapest onder de aandacht wordt gebracht, worden hiervoor beelden gebruikt die zijn gemaakt op Széchenyi. Het warme water van 73,5°C en 77°C komt uit bronnen die tot wel ruim 1200 meter diepte liggen. De oudste bron is door mensen geslagen in de 19e eeuw en ligt op een diepte van 970 meter. In de loop der jaren is het kuuroord uitgebreid met verbouwingen in 1907, 1913, 1927 en 1938. Tegenwoordig is dit het meest iconische badhuis van Boedapest en ook een affiche voor de gehele Hongaarse badcultuur.

Het kuuroord heeft drie buitenbaden die een variërende temperatuur hebben van 26°C tot 38°C. Naast de prachtige buitenbaden waar je heerlijk kunt ontspannen en zelfs een potje schaken kunt spelen vanuit het aangename badwater zijn er ook 15 zwembassins en 4 sauna’s in de gebouwen van het oord. In het drukke Boedapest is dit badhuis een ware oase van rust en ontspanning.

Koop alvast je ticket

Vermijd de wachtrijen door alvast een ticket voor het Széchenyibad te kopen. Het 100% mobiele ticket is tot 24 uur voor aankomst gratis te annuleren.

KOOP TICKETS VOOR HET SZECHENYIBAD

Széchiny

Lukacs

Een andere historisch bad dat in Boedapest te vinden is het thermaalbad van Lukács. Al sinds de twaalfde eeuw zijn er op deze locatie baden te vinden. Zo waren het hier al de monniken die eeuwen terug gebruik maakten van het heilzame water van de bronnen waar het huidige Lukács nog altijd gebruik van maakt. Het huidige complex dateert uit het einde van de negentiende eeuw. In de loop der jaren is het complex gebreid, met zelf in 1979 een ziekenhuis. De laatste grote renovatie van dit bad was in 2012. Hiermee zijn de faciliteiten meegegroeid met de huidige tijdsgeest. Ook dit bad haalt haar water uit bronnen met een lichte radioactieve dosis en bevat daarnaast verschillende heilzame stoffen. De temperaturen in de verschillende bassins die zich hier bevinden zijn lopen van 24 tot 40 °C.

Dit spacomplex biedt tal van verschillende services en behandelingen. Zo zijn er verschillende massages die worden aangeboden, een stoombad, modderbehandelingen en ook wordt er speciaal drinkwater aangeboden. Daarnaast zijn er ook nog fitnessprogramma’s binnen en buiten het water, zonnebanken, tandartsen en nog veel services om het bezoekers zo goed mogelijk te bekoren.

Király

Mensen die graag van Turkse baden willen genieten kunnen ook terecht in Boedapest. Király fürdő voorziet hierin. Een mooi moment is om het bassin in de koepel te bezoeken wanneer het ochtendgloren lichtstralen naar binnen laat priemen in de koepel waarin het bassin zich bevindt. In totaal zijn er vier bassins met temperaturen uiteenlopend van 26 tot 40 °C. Mensen met verschillende medische aandoeningen kunnen hier terecht voor specifieke behandelingen die worden gecombineerd met het helende bronwater waar dit bad gebruik van maakt.

Het leuke van dit bad is dat het op alle vlakken betaalbare prijzen hanteert waardoor je met een relatief klein budget toch uitgebreid kunt genieten van de faciliteiten van dit bad. Je moet er wel rekening mee houden dat dit geen bad is voor gezinnen met kinderen jonger dan 14 jaar, want zij mogen niet de baden betreden.

Gellert

Dagelijks stroomt er 70 miljoen liter bronwater door de bassins van Gellert bad en spa. Het water is afkomstig uit 118 verschillende bronnen met basistemperaturen van 21 tot 78 °C. De oudste baden van dit resort zijn inmiddels 100 jaar oud. De bassins die zich buiten bevinden zijn er later bijgekomen. Naast de baden met bijzondere eigenschappen waaronder water afkomstig van radioactieve bronnen is ook de locatie van dit bad prachtig te noemen. Aan de binnenzijde van dit spacomplex valt je meteen de prachtige art Deco-stijl op. Al met al een prachtige historische setting die bijdraagt aan je beleving tijdens je bezoek aan Gellert. Naast dat je hier kunt ontspannen in de baden zijn er ook tal van behandelingen en massages die worden gefaciliteerd zodat je als herboren het complex kunt verlaten.

badhuis Gellert