BOEDAPEST TIP 1: DE BURCHTWIJK

Lange tijd waren Boeda en Pest twee steden. De Burchtwijk is ontstaan op de zijde die Boeda heette. De rivier de Donau scheidt de twee stadsdelen die ook beide een andere landschapsvorm hebben. De zijde van Pest is bijvoorbeeld vlak terwijl de Boeda-zijde heuvelachtig is en daardoor een strategisch belang had wat betreft het uitzicht over de aangrenzende gebieden. Het is dan ook op één van de heuvels van Boeda waarop de burcht is gesitueerd, evenals een groot deel van de daarbij behorende wijk. Op deze pagina vertellen we wat meer over enkele van de bezienswaardigheden die in deze wijk te vinden zijn. Dat er veel interessante objecten hier te vinden zijn mag wel duidelijk zijn bij een wijk die een geschiedenis heeft die terug gaat naar de dertiende eeuw.

Tandradlift Sikló

De Burchtwijk is gesitueerd op een heuvel en bovendien is deze heuvel een vrij pittige klim. Als je sportief bent ga je te voet richting de burcht. Wanneer je niet sportief bent of minder mobiel zijn er gelukkig alternatieven om de burcht te bereiken. Zo zijn er wegen die naar boven gaan, maar de leukste manier is toch wel de kabeltrein die je naar boven brengt. Opstappen kun je aan de oever van de Donau, vlakbij de kettingbrug ‘Lánchid’. Hoewel de rit niet veel tijd in beslag neemt, moet je wel rekening houden met wachttijden alvorens je de kabeltrein kunt betreden. In totaal zijn er maar twee kabeltreinen die bovendien een beperkte capaciteit hebben. Toch is het de moeite van het wachten waard om een keertje met dit vervoersmiddel de burchtheuvel te bestijgen. Wanneer omhoog gaat krijg je namelijk een steeds mooier wordend uitzicht over het lagergelegen deel Pest.

Wat ook apart is, is de wijze waarop de prachtige oude rijtuigen op de helling staan bevestigt. Dit is ook wel nodig omdat de hellingsgraad maar liefst 48 graden bedraagt. De cabines van de kabeltrein staan dan trapsgewijs opgesteld zodat je altijd op een vlakke vloer staat ondanks de grote helling die wordt overwonnen. Eenmaal boven kun je genieten van alle mooie bezienswaardigheden die er in de Burchtwijk te vinden zijn. Je kunt ook weer met de kabeltrein naar beneden, maar als je gestel het toelaat is het misschien beter om een route naar beneden te nemen die langs enkele van mooie bezienswaardigheden brengt. Je hebt in ieder geval de zwaartekracht mee.

Tandradlift Sikló

Matthiaskerk

Centraal in de Burchtwijk staat de Matthiaskerk. Deze prachtige oude kerk is te vinden op het Drievuldigheidsplein in de Burchtwijk. Al vanaf de zijde van Pest kun je het kleurrijke dak van de kerk zien. Dit is dan ook één van de meest kenmerkende eigenschappen van deze kerk die al sinds 1255 op de heuvel prijkt. Later in de veertiende en vijftiende eeuw is het godshuis nog verder uitgebreid. Deze kerk heeft ook een periode dienstgedaan als moskee toen de Turken het hier in 1541 voor het zeggen kregen. Delen van het interieur en fresco’s moesten het hierbij ontgelden. Toen de kerk uiteindelijk in 1686 werd heroverd door de Habsburgers werden opnieuw delen vernietigd. De barokke stijlelementen dateren dan ook uit de achttiende eeuw. Later werden er in de periode van 1873 tot 1896 neogotische elementen toegevoegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de kerk het opnieuw zwaar te verduren en raakte wederom zwaar beschadigd. De restauratie die daarop volgde heeft de gotiek als uitgangspositie.

De kenmerkende kleurige leien op het dak doen nog erg denken aan de tijd van koning Matthias. Deze koning is tevens ook de naamgever van deze kerk met een roerige geschiedenis. Ook het interieur van de kerk is erg de moeite van het bezichtigen waard. Zo zijn er mooie fresco’s op de muren en ook vind je hier de dubbele sarcofaag van koning Béla III en zijn echtgenote Anne de Châtillon. Dit praalgraf is te vinden in de drie-eenheidskapel.

Matthiaskerk

Burchtpaleis

De imponerende Burcht van Boeda is al van ver te zien wanneer je nog aan de zijde van Pest bent. Het complex is dan ook groot en gesitueerd boven op het plateau van de Burchtheuvel. Het complex bestaat uit tientallen gebouwen die van architectonische en historische importantie zijn voor dit deel van de Hongaarse hoofdstad. In 1241 werd ontstonden de eerste plannen voor de bouw van de fortificatie na de invasie van de Mongolen. In 1255 gaf koning Béla IV opdracht tot de bouw van de burcht. Bovendien omvatte de opdracht ook de bouw van een stad dat als nieuw onderkomen moest dienen voor de bewoners van Pest, dat grotendeels werd verwoest door de Mongolen. Al snel werden het kasteel en de stad eromheen een belangrijk plaats in de regio. Zelfs zo belangrijk dat koning Matthias de burcht maakte tot een centrum van kunst en wetenschappen. Dit bleef zo tot de in de zestiende eeuw wanneer de Turken het hier voor het zeggen kregen. In 1686 werd burcht belegerd en grotendeels verwoest. Op de restanten werd en kleine stad gebouwd in barokstijl. Tijdens de opstand van 21 mei 1848 veroverde de burgerwacht de site. Zij begonnen aan het herstel van het complex waarbij het streven was om weer de oude glorie terug te geven aan de locatie. De laatste grote verwoestingen aan de burcht dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Pest was inmiddels bevrijd door Russische troepen, maar Duitse eenheden hielden nog weken stand in de burcht. Toch is de totale verwoesting van de burcht in deze periode niet alleen negatief geweest, want daardoor kwamen de ruïnes van de oorspronkelijke burcht tevoorschijn onder het puin. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw is men bezig geweest met de reconstructie van de burcht dat uiteindelijk resulteerde in het prachtige bepalende complex wat ze nu is.

In de gebouwen van het complex zijn verschillende musea te vinden die je meer vertellen over de verschillende aspecten uit de Hongaarse geschiedenis op het gebied van industrie, nijverheid en cultuur. Ook zijn er in de zomer vaak evenementen in een historische setting op het domein van de burcht. Hier kun je dan bijvoorbeeld kennis maken met oude ambachten en gebruiken, waardoor je jezelf terug waant in vervlogen tijden. Af en toe zal een mandenvlechter deze illusie doorprikken wanneer hij net even zit te werken met zijn smartphone.

Burchtpaleis

Historisch Museum van Boedapest

Het Budapesti Történeti Múzeum, zoals het historisch museum van Boedapest in de volksmond genoemd wordt, is ook te vinden op het domein van de burcht. In totaal omvat dit museum eigenlijk drie musea. Dit zijn de ‘Burchtmuseum’, het ‘Kiscellmuseum’ en het ‘ ‘Aquincum-museum’. De meest gebruikelijke naam voor het historisch museum is ‘Burchtmuseum’, omdat het museum is ondergebracht in één van de vleugels van het burchtpaleis.

Absoluut hoogtepunt in de collectie is de tentoonstelling van unieke gotische beelden, maar ook de expositie met beeldhouwkunst is een streling voor het oog. Ook kom je hier meer te weten over de prehistorie in deze regio en de meer recente geschiedenis over de burcht en de wederopbouw. Als je liefhebber van klassieke kunst en graag meer te weten wilt komen over de burcht en de regio door de eeuwen heen; dan is dit museum zeker de moeite van een bezoek waard.

Vissersbastion

Een ander heel bekend bouwwerk dat is gesitueerd in de Burchtwijk is het ‘Vissersbastion’. Het gebouw op de burchtheuvel werd geconstrueerd tussen 1895 en 1901. Waarschijnlijk is de naam van dit bouwwerk te danken aan de vissers die hier hun vis verkochten op de vismarkt die zij organiseerden op het domein van dit gebouw. Er is ook een andere veronderstelling dat de naam te danken is aan de vissers die van oudsher de burchtmuur verdedigden.

Anders dan de naam doet vermoeden is dit eigenlijk geen bastion. Wanneer we de naam bastion herleiden komen we bij de betekenis van een vesting. Dat is eigenlijk niet van toepassing bij dit bouwwerk. Dit terras met heldere witte stenen is gekomen om de destijds net gerestaureerde Matthiaskerk een omgeving te geven die het verdiende. Vanaf dit terras heb je een prachtig uitzicht over Pest, waarbij enkele bruggen goed zichtbaar zijn, maar ook het imposante parlementsgebouw aan de andere kant van de Donau. In totaal zijn er in het vissersbastion ook zeven torens te vinden van al even mooi wit gesteente. Deze zeven torens representeren de zeven stammen van Magyaren die zich in 895 vestigden in Karpaten bekken. Ook vind je hier nog de ruïnes van een kerk die dateert uit de dertiende eeuw.

Vissersbastion